Tuesday, August 30, 2011

Lazanje

Postoje jela koja jednostavno morate znati da napravite. Lazanje su jedno od njih. Osim toga, ovaj, već uobičajen, spoj testa, mlevenog mesa, sira i paradajz sosa je odličan izbor za sve koji su naklonjeni italijanskoj kuhinji.

Sastojci za 2 osobe

40 gkačkavalja
250 gtestenina za lazanje

Bešamel sos

500 mlmleka
100 gbrašna
60 mlsuncokretovog ulja
80 gkačkavalja
po ukususoli

Bolonjeza sos

po ukususoli
70 mlsuncokretovog ulja
350 gmlevenog mesa
1 kašičicebibera
250 mlsoka od paradajza
1 kašičicebosiljka
1 kašičiceorigana
1 kašičicetimijan
1 kašičicevegete
250 mlparadajz pirea
1 komgrančica ruzmarina

Priprema bešamel sosa



U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, mešajući dodajte brašno. Brašno pržite svega nekoliko minuta. Kada je zaprška gotova, lagano dospite mleko. Posolite po ukusu i dodajte sir.



Vodite računa da bi brašno trebalo da dobije samo blagu žutu boju, ne sme da porumeni.



Mleko sipajte lagano uz brzo mešanje kako bi izbegli stvaranje grudvica.

Priprema bolonjeza sosa



U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, dodajte meso i kratko ga dinstajte.



Ukoliko želite da Vaš obrok bude niže kalorijske vrednosti, polovinu količine mesa zamenite soja ljuspicama.

U prodinstano meso sipajte sok od paradajza i paradajz pire.



Pustite da sos prokuva pa dodajte so i biber.



Dodajte ostale začine.



Nakon toga sos kuvajte još desetak minuta.

Dodajte grančicu ruzmarina i nastavite da kuvate sos narednih deset minuta. Ne zaboravite da nakon toga ruzmarin izvadite.



Filovanje testa



U vatrostalnu posudu sipajte ulje. Ređajte testo, bešamel pa bolonjeza sos.



Ne zaboravite da je testo za lazanje prvo potrebno skuvati osim, naravno, ukoliko nije u pitanju testo koje se ne kuva tj. testo koje je već skuvano (to je naznačeno na ambalaži).

Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sastojke.



Pecite na temperaturi od 220°C oko 45 minuta. Kada su lazanje pečene, pospite ih sirom.



Posluženje



Poslužite ih tople.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment