Tuesday, August 30, 2011

Bečka šnicla

Iako poznat kao tradicionalno austrijsko jelo, postoji mogućnost da je ovaj specijalitet u stvari nastao u severnoj Italiji gde su vizantijski kuvari pržili meso u zlatnoj odori od hlebnih mrvica samo radi razmetanja bogatstvom, a da se recept pojavio u Beču tek u XV ili XVI veku. Prema drugoj teoriji, ključnu ulogu je odigrao Maršal fon Radecki kada je uvezao izvesni recept koji se vremenom razvio u kao prst debele komade mesa pržene u brašnu, mrvicama hleba, jajima i na puno masti. Odakle god da je, specijalitet je bar od 1857. poznat pod nazivom Bečka šnicla i sad je iz Austrije (sve dok je i Beč tamo).

Sastojci za 1 osobe

1 komjajeta
kašikabrašna
1 komtelećih šnicli
malobibera
parčetalimuna
malosoli
3 kašikaprezli
200 gmalih krompira

Priprema



Oljuštite krompire i kuvajte ih u slanoj vodi oko 20 minuta. Meso properite i osušite.



U međuvremenu, zagrejte mast u tiganju.



Umutite jaje u posebnoj činiji, posolite ga i pobiberite.



Meso uvaljajte u brašno, zatim, u jaje pa u prezle.

Šnicle malo pritisnuti između dlanova kako bi se sastojci dobro sjedinili.



Prženje



Položite meso u tiganj i s vremena na vreme ga prelivajte vrelim uljem.



Nakon prženja šniclu ostavite na salveti da upije višak masti.

Krompire pospite peršunom.



Posluženje



Bečku šniclu poslužite toplu, a kao prilog koristite pripremljene krompiriće.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment