Iako poznat kao tradicionalno austrijsko jelo, postoji mogućnost da je ovaj specijalitet u stvari nastao u severnoj Italiji gde su vizantijski kuvari pržili meso u zlatnoj odori od hlebnih mrvica samo radi razmetanja bogatstvom, a da se recept pojavio u Beču tek u XV ili XVI veku. Prema drugoj teoriji, ključnu ulogu je odigrao Maršal fon Radecki kada je uvezao izvesni recept koji se vremenom razvio u kao prst debele komade mesa pržene u brašnu, mrvicama hleba, jajima i na puno masti. Odakle god da je, specijalitet je bar od 1857. poznat pod nazivom Bečka šnicla i sad je iz Austrije (sve dok je i Beč tamo).
Oljuštite krompire i kuvajte ih u slanoj vodi oko 20 minuta. Meso properite i osušite.
U međuvremenu, zagrejte mast u tiganju.
Umutite jaje u posebnoj činiji, posolite ga i pobiberite.
Meso uvaljajte u brašno, zatim, u jaje pa u prezle.
Šnicle malo pritisnuti između dlanova kako bi se sastojci dobro sjedinili.
Položite meso u tiganj i s vremena na vreme ga prelivajte vrelim uljem.
Nakon prženja šniclu ostavite na salveti da upije višak masti.
Krompire pospite peršunom.
Bečku šniclu poslužite toplu, a kao prilog koristite pripremljene krompiriće.
Prijatno!
Sastojci za 1 osobe
1 kom | jajeta |
---|---|
kašika | brašna |
1 kom | telećih šnicli |
malo | bibera |
parčeta | limuna |
malo | soli |
3 kašika | prezli |
200 g | malih krompira |
Priprema
Oljuštite krompire i kuvajte ih u slanoj vodi oko 20 minuta. Meso properite i osušite.
U međuvremenu, zagrejte mast u tiganju.
Umutite jaje u posebnoj činiji, posolite ga i pobiberite.
Meso uvaljajte u brašno, zatim, u jaje pa u prezle.
Šnicle malo pritisnuti između dlanova kako bi se sastojci dobro sjedinili.
Prženje
Položite meso u tiganj i s vremena na vreme ga prelivajte vrelim uljem.
Nakon prženja šniclu ostavite na salveti da upije višak masti.
Krompire pospite peršunom.
Posluženje
Bečku šniclu poslužite toplu, a kao prilog koristite pripremljene krompiriće.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment