Tuesday, August 30, 2011

Gravče na tavče

Priznajemo da treba malo više vremena za pripremu ovog čuvenog makedonskog jela, ali kada jednom odvojito to vreme i vi ćete morati da priznate da vredi.

Sastojci za 2 osobe

500 gpasulja
1 kašikaperšunova lista
4 kašikaulja
po ukusubibera
3 čenabelog luka
1 kašikabrašna
po ukususoli
1 glavicecrnog luka
2 komsuve papričice
malomlevene crvene paprike

Priprema



Istrebite i operite pasulj pa ga stavite da se kuva nekih 10 minuta, a zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, vruću, i kuvajte još 2,5 - 3 sata na laganoj temperaturi.



U međuvremenu, očistite crni luk i isecite ga na sitne kocke, beli luk protisnite ili i njega isecite što sitnije i usitnite peršun.



Potopite suve papričice u vruću vodu i ostavite ih potopljene oko 15 minuta.



Zaprška



U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje i kratko propržite crni luk.



Ako ne volite da se u jelu mnogo oseti ukus luka, dodajte malo vode pa prodinstajte luk malo duže.

U propržen luk dodajte kašiku brašna, promešajte i kratko propržite.



Sklonite sa vatre, dodajte alevu papriku, promešajte, dolijte malo vode (ne više od 1 dcl) i opet, na kratko, vratite na vatru.



Izvadite paprike iz vode i odstranite peteljke i semenke.



Isecite paprike na krupnije komade.



Kada je pasulj kuvan, odnosno, kada prođe 2,5 do 3 sata od kad ste ga stavili da se kuva, dospite zapršku i promešajte.



Dodajte beli luk, peršun i papriku.



Paprike nisu obavezan sastojak, njih dodajete samo ako ste ljubitelj ljutkaste hrane.

Posolite i pobiberite po ukusu i sve dobro promešajte.



Ovako pripremljen pasulj prespite u sud od gline i zapecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.



Posluženje



Služite toplo.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment