Priznajemo da treba malo više vremena za pripremu ovog čuvenog makedonskog jela, ali kada jednom odvojito to vreme i vi ćete morati da priznate da vredi.
Istrebite i operite pasulj pa ga stavite da se kuva nekih 10 minuta, a zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, vruću, i kuvajte još 2,5 - 3 sata na laganoj temperaturi.
U međuvremenu, očistite crni luk i isecite ga na sitne kocke, beli luk protisnite ili i njega isecite što sitnije i usitnite peršun.
Potopite suve papričice u vruću vodu i ostavite ih potopljene oko 15 minuta.
U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje i kratko propržite crni luk.
Ako ne volite da se u jelu mnogo oseti ukus luka, dodajte malo vode pa prodinstajte luk malo duže.
U propržen luk dodajte kašiku brašna, promešajte i kratko propržite.
Sklonite sa vatre, dodajte alevu papriku, promešajte, dolijte malo vode (ne više od 1 dcl) i opet, na kratko, vratite na vatru.
Izvadite paprike iz vode i odstranite peteljke i semenke.
Isecite paprike na krupnije komade.
Kada je pasulj kuvan, odnosno, kada prođe 2,5 do 3 sata od kad ste ga stavili da se kuva, dospite zapršku i promešajte.
Dodajte beli luk, peršun i papriku.
Paprike nisu obavezan sastojak, njih dodajete samo ako ste ljubitelj ljutkaste hrane.
Posolite i pobiberite po ukusu i sve dobro promešajte.
Ovako pripremljen pasulj prespite u sud od gline i zapecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.
Služite toplo.
Prijatno!
Sastojci za 2 osobe
500 g | pasulja |
---|---|
1 kašika | peršunova lista |
4 kašika | ulja |
po ukusu | bibera |
3 čena | belog luka |
1 kašika | brašna |
po ukusu | soli |
1 glavice | crnog luka |
2 kom | suve papričice |
malo | mlevene crvene paprike |
Priprema
Istrebite i operite pasulj pa ga stavite da se kuva nekih 10 minuta, a zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, vruću, i kuvajte još 2,5 - 3 sata na laganoj temperaturi.
U međuvremenu, očistite crni luk i isecite ga na sitne kocke, beli luk protisnite ili i njega isecite što sitnije i usitnite peršun.
Potopite suve papričice u vruću vodu i ostavite ih potopljene oko 15 minuta.
Zaprška
U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje i kratko propržite crni luk.
Ako ne volite da se u jelu mnogo oseti ukus luka, dodajte malo vode pa prodinstajte luk malo duže.
U propržen luk dodajte kašiku brašna, promešajte i kratko propržite.
Sklonite sa vatre, dodajte alevu papriku, promešajte, dolijte malo vode (ne više od 1 dcl) i opet, na kratko, vratite na vatru.
Izvadite paprike iz vode i odstranite peteljke i semenke.
Isecite paprike na krupnije komade.
Kada je pasulj kuvan, odnosno, kada prođe 2,5 do 3 sata od kad ste ga stavili da se kuva, dospite zapršku i promešajte.
Dodajte beli luk, peršun i papriku.
Paprike nisu obavezan sastojak, njih dodajete samo ako ste ljubitelj ljutkaste hrane.
Posolite i pobiberite po ukusu i sve dobro promešajte.
Ovako pripremljen pasulj prespite u sud od gline i zapecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.
Posluženje
Služite toplo.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment