Tuesday, August 30, 2011

Gibanica

Prva asocijacija na pomen srpske kuhinje, u većini slučajeva, je gibanica. Nije ni čudo kad teško da ćete naići na kuću u kojoj se ovo ukusno predjelo ili obrok, ne sprema. Neznatne razlike, naravno, postoje, ali evo jednog jednostavnog recepta koji vam omogućava da sami proverite zašto je u Srbiji gibanica toliko popularna.


Sastojci za 6 osobe

500 gkora za pite i gibanice

Fil

5 komjajeta
200 mlkisele pavlake
500 gsremskog sira
malosoli
3 dlmineralne vode

Premaz

20 mlulja
0.5 dlmineralne vode
Pre početka pripreme jela uključite rernu na 200°C.

Priprema fila



Stavite sremski sir u dublju posudu, dodajte jaja i mešajući sjedinite sastojke da dobijete homogenu masu.



Dodajte pavlaku, promešajte pa poslolite.



Količinu soli odredite prema ukusu, ali, svakako, obratite pažnju i na slanoću sira.

U pripremljenu smesu sipajte mineralnu vodu mešajući sve vreme.



Slaganje gibanice



Pripremite dublji pleh koji ćete dobro podmazati.



Pre nego sto počnete sa slaganjem gibanice, odvojite sa strane dva lista kora kojima ćete je prekriti na kraju.

Na dno pleha stavite dva lista kora za gibanice tako da vam krajevi kora oblože i ivice pleha.



Pojedinačno gužvajući listove kora popunite dno pleha.



Prelijte nagužvane kore pripremljenim filom.



Ceo postupak gužvanja kora i prelivanja filom ponavljajte dok ne iskoristite preostale sastojke.

Postupak završite prekrivanjem gibanice prethodno ostavljenim listovima kora.



Pre pečenja gibanicu premažite sa malo mineralne vode i ulja.



Pecite gibanicu oko 1h u već zagrejanoj rerni.

Posluženje



Uz gibanicu možete poslužiti kiselo mleko ili jogurt.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment